Faceți căutări pe acest blog

marți, 31 iulie 2012

Pompei.Vila Misterelor

                                                                                           Accesul la Vila Misterelor
 



Colectarea apei pluviale






Frescă. În partea superioară se poate sesiza grosimea substratului


Vila Misterelor - Fresca simbol

Uşă din lemn
Curte interioară
Aspect din interiorul vilei






 

                                           Mozaic realizat din fragmente de marmură de diverse dimensiuni şi culori

miercuri, 4 iulie 2012

Apariţie de carte


Cartea mea.II  Lansare în cadrul ZILELOR CETĂŢII ORADEA


Volumul de faţă este al doilea din seria „CETATEA  ORADEA  REDIVIVUS”. Dacă în primul am ilustrat artefacte din metal, în acest volum vă propunem „PIELEA  MEDIEVALĂ”. De ce pielea? Pentru că în campaniile de săpături arheologice din Cetatea Oradea ultimilor ani au fost aduse la lumină trei inventare de piele aparţinătoare  perioadelor medievală şi premodernă.
            Cartea a fost organizată în maniera primului volum, prin urmare, cuprinde informaţie chimică, de data aceasta, de chimie organică. Am făcut-o deliberat, în ideea asigurării accesului cititorului la limbajul de specialitate, cel uzitat în explicarea degradării/deteriorării patrimoniului din piele arheologică. Am încercat să demonstrez, odată în plus că faza meşteşugărească de abordare este caducă.
Explicaţiile chimice referitoare la compoziţia pielii, degradarea şi maniera de examinare, pot fi utile, chiar necesare specialiştilor, cei care vin în contact direct cu această structură materială de natură organică.
            Partea primă continuă cu consideraţii privind materia primă pentru confecţionarea de încălţăminte şi legătorie carte întrucât acestor categorii de artefacte le aparţin inventarele din piele descoperite. Capitolul se continuă cu temele conservării şi cercetării pielii arheologice.
            Între fragmentele de artefacte descoperite, predomină cele de încălţăminte, motiv pentru care un tronson (partea a doua a cărţii) a fost dedicat prezentării modului artizanal de confecţionare precum şi o scurtă trecere în revistă a tipurilor de încălţăminte care au făcut istorie până în secolul al XVI-lea. Am încercat astfel să integrez în cadrul istoric general european inventarul de piele arheologică descoperit în Cetatea Oradea.
            Partea a treia, „Piele medievală în Cetatea Oradea” aduce în ochii cititorului, în sfârşit, fragmente de piele tratate/conservate de urgenţă (de salvare), mărturie a aplicabilităţii consideraţiilor teoretice enunţate în paginile anterioare. 





 Imagini de la lansare