Faceți căutări pe acest blog

duminică, 11 mai 2014

Patrimoniu. Iresponsabilitate?



  Nu contează datele de identificare. Este o piesă de muzeu, de patrimoniu cultural material. Obiect arheologic cu semnificaţie.
Acest obiect a fost adus în Muzeul Ţării Crişurilor, Oradea şi expus cu prilejul unei expoziţii temporare. Nu aparţine muzeului. I-am acordat spaţiu pentru a sublinia faptul că starea de conservare a piesei interzicea !!! deplasarea , indiferent de motivaţie! Este impardonabilă itinerarea unei piesei (fiind şi valoroasă!) când se prezintă într-o astfel de stare!
Este vizibilă intervenţia în repetate rânduri, stadiul avansat de fragilitate, starea generală de conservare care face recomandabilă urgenţa unei intervenţii de re-restaurae şi nu expunerea piesei!
 Un comisar de expoziţie, un responsabil de colecţie, un conservator (şi un restaurator?) ar fi trebuit să constituie tot atâtea conştiinţe profesionale care să bareze "defilarea" unei astfel de lipse de responsabilităţi faţă de patrimoniul cultural material!   Nu vreau să ştiu cine a permis aşa ceva!  Dragi colegi, dacă sunteţi puşi în faţa unei astfel de situaţii faceţi o notă informativă tuturor superiorilor pe linie ierarhică  cu responsabilităţi în gestionarea patrimoniului (şefului de secţie, directorului), specificaţi pericolul de distrugere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu