Faceți căutări pe acest blog

marți, 30 septembrie 2014

Real begining of comunism in Romania

În spatele cortinei”, la Bucureşti şi Berlin
GALERIE FOTO 2
Filmul „În spatele cortinei” îşi continuă seria de proiecţii publice în ţară şi în străinătate. Astfel, sâmbătă, 4 octombrie 2014, el va fi prezentat în cadrul festivalului de film documentar românesc Docuart. Proiecția va avea loc de la ora 15:00, la cinema Eforie (Str. Eforie nr. 2) din București şi va fi urmat de o sesiunea de Q&A cu scenaristul Alin Mureşan. Docuart este un festival dedicat filmelor documentare românești și are ca scop să încurajeze educația prin filme documentare și să sprijine tinerii regizori români.
Joi, 9 octombrie, filmul va fi prezentat la Berlin, în Germania, la sediul Academiei Fundaţiei Konrad Adenauer. Documentarul „În spatele cortinei” a fost prezentat de Bogdan Mustaţă (regizor) şi Alin Mureşan (scenarist) în decembrie 2013. Filmul lor îşi propune în primul rând „să prezinte publicului românesc şi occidental o imagine reală, nemascată a comunismului, care se diferenţiază în mod considerabil de idealismul promovat de nostalgicii sau promotorii săi.” Filmul prezintă povestea comunizării violente a României şi destructurarea forţată a societăţii. Din interviuri reiese o perspectivă realistă asupra unei perioade despre care mulţi tineri din România şi din restul Europei nu ştiu aproape nimic. Totodată, filmul face legătura cu prezentul: pe lângă martori contemporani, iau cuvântul şi tineri istorici.
Filmul a fost realizat cu sprijinul Comisiei Europene (programul Europa pentru Cetăţeni) şi a numeroşi parteneri din România şi din Europa, printre care şi Fundaţia Konrad Adenauer România. După proiecţia filmului va avea loc o discuţie cu scenaristul Alin Mureşan, licenţiat în jurnalism şi master în istorie contemporană. Începând cu 2007 a fost membru şi expert al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc. Din iulie 2014 este directorul departamentului de cercetare al institutului, iar din martie 2012 este preşedintele Centrului de Studii în Istorie Contemporană. Vă rugăm să reţineţi: filmul va fi proiectat în limba română, cu subtitrări în limba germană. După vizionare, discuţiile se vor ţine în limba engleză. Participarea la acest eveniment, pentru cei din Berlin, se face pe bază de înscrieri. Vă puteţi înscrie aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu