Faceți căutări pe acest blog

marți, 7 ianuarie 2014

Cetatea Oradea. Carte/cum se fac pantofii



Cum se confecţionează manufacturier pantofii, încălţămintea în general, se poate studia, încă se mai poate studia, în atelierele sau întreprinderile mici şi mijlocii funcţionale în prezent. Este un punct de plecare, un start, şi în egală măsură, poate fi un finiş, un reper de comparare a informaţiilor din iconografia, ilustraţiile medievale şi materialul arheologic descoperit. Majoritatea fragmentelor de piele descoperite în Cetatea Oradea provenea de la încălţăminte, în consecinţă, pentru înţelegerea modului în care a fost confecţionată  era nu doar utilă ci chiar necesară o prezentare minimală a etapelor de manufacturare.



2.2   Părţile constitutive ale unui pantof

Pantoful,  încălţămintea în general, este un ansamblu. Componentele (Fig.16)  sale majore sunt: faţa , alcătuită din căpută şi carâmb şi talpa.


                                                                    Fig. 16 Componentele unui pantof de bărbaţi

                                                                           1-căputa; 2-carâmb; 3-cusătură laterală

                                                                           4-barete de fixare; 5-răscroială pantofului



Căputa este componenta din partea din faţă, cea pe care o putem vedea în mod direct atunci când suntem încălţaţi. Poate fi alcătuită din una sau mai multe bucăţi, în funcţie de model. În general este componenta pe care se realizează sistemul de închidere (şireturi, capse, etc.) şi care poate implica tăieturi, decupaje, întărituri aferente. Căputa este cel mai frecvent component decorat. Modalităţile de creştere a efectului estetic sunt multiple: de la cusături, la şuviţe sau fâşii de material aplicate, broderii, catarame, geme integrate artistic în căpută. Croiul din mai multe elemente, decuparea de material, modalitatea de asamblare, toate aceste operaţiuni pot contribui la transformarea unui produs util în unul  artistic, aflat în strânsă concordanţă cu moda vestimentară a epocii.

Carâmbul. Astfel este denumită partea încălţămintei care îmbracă/înconjură călcâiul. Maniera de realizare a acestuia a evoluat în decursul timpului în funcţie de posibilităţile tehnice, abilităţile manuale sau ingeniozitatea meşterului. Dacă iniţial încălţămintea se realiza dintr-o singură bucată de material, ulterior a devenit di-componentă. Căputa şi carâmbul erau croite dintr-o singură bucată de piele şi această componentă era cusută de talpă. Ulterior carâmbul a fost croit separat din una, două elemente. Pentru susţinerea mecanică a carâmbului se foloseşte ştaiful. Dacă în prezent acesta se aplică între piele şi căptuşeală, în trecut el era cusut pe interior. Faţa pantofului este dublată de o căptuşeală. Pielea subţire utilizată la pentru căptuşire se numeşte meşină[1].

Talpa. În sens restrâns al cuvântului, talpa este componenta încălţămintei prin care se realizează contactul direct cu solul. În realitate, în funcţie de tipul/modelul încălţămintei, talpa este alcătuită[2] din mai multe elemente: 

-   talpa exterioară (cea care vine în contact cu solul)

- glenc şi acoperitor de glenc. Glencul este o lamelă întăritoare (în general metalică) care susţine bolta din talpa piciorului. Acoperitorul de glenc este un element constitutiv care se aplică peste glenc şi acoperă aproximativ 2/3 din dimensiunea tălpii a cărei formă o are

-  branţul este talpa interioară (dar care nu vine în contact direct cu talpa piciorului)

- acoperitorul de branţ este elementul interior (ataşat peste branţ) care vine în contact cu piciorul

- rama. Există modele care au ataşată între faţa încălţămintei şi talpă, o fâşie de material ce urmăreşte conturul. Acesta este numită ramă. Ea este cusută de talpa interioară şi de talpă exterioară. În evoluţia manufacturării încălţămintei apariţia ei fost semnalată în secolul al XIV-lea.







[1] se obţine prin despicarea pielii groase


[2] Ne referim doar la încălţăminte confecţionată din piele, prin urmare facem abstracţie de tălpile sintetice turnate

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu