Faceți căutări pe acest blog

marți, 7 ianuarie 2014

Cetatea Oradea. Carte II



 Câteva fragmente din Cetatea Oradea Redivivus. Piele medievală
  Cum se făcea pantoful în Evul Mediu



Beneficiari ai unui bogat inventar de piele descoperit la York (Anglia), important centru medieval de producători de încălţăminte, experţi (englez, danez şi suedez) în domeniu au cercetat sute de pantofi întregi sau fragmentari. Pe baza materialului studiat au conceput diagrame de construcţie/asamblare.

Confecţionarea manuală a încălţămintei nu s-a modificat esenţial de-a lungul timpului, etapele sunt cele menţionate deja (3.3.2). Acelaşi procedeul a fost decriptat din studiul materialului arheologic şi confirmat de sursele grafice. Se decupau elementele, se asambla faţa şi se efectua cusătura de asamblare cu talpa.

Meşteşugul solicita scule puţine şi simple. Ele au rămas aceleaşi de-a lungul secolelor: cuţite, ace, aţă (ceară), sule, şi calapod. Cuţitele erau necesare la: decuparea pielii (cele semicirculare) după forma tiparului; subţierea pielii; ajustare dimensională (îndepărtarea  surplusului de rezervă de piele de la cusături).

Pielea, pielea pentru încălţăminte, nu este un material care se coase facil, manual, direct cu acul. Înainte de coasere se făcea o pre-găurire a tălpii cu o rotiţă zimţată (asemenea celor de la pinteni medievali) cu mâner. Prin rulare (manevră manuală), pe piele rămâneau marcate uşoare adâncituri dispuse la distanţe egale. Perforarea astfel iniţiată era finalizată cu ajutorul unei sule cu vârf ascuţit drept  (dacă străpunge pielea) sau cu vârf curb (dacă străbate parţial grosimea pielii). Prin orificiile astfel obţinute se trecea firul de coasere (lână, cânepă, in, mătase). În general firele erau ceruite.

Coaserea se efectua cu două ace, câte unul la fiecare capăt al aţei. Acele erau de tipul celor utilizate la tapiserie sau carpete, cu vârf bont.

Există câteva tipuri de bază de cusătură ce au fost identificate pe încălţămintea medievală descoperită până în prezent. Identificarea cusăturii s-a realizat prin atenta examinare a urmelor (împunsăturilor) rămase în piele pentru că firele de coasere utilizate erau mai perisabile şi s-au păstrat în prea mică măsură. 







[1] Convenţii utilizate în literatura de specialitate nord, nord-vestică europeană (Anglia, Danemarca, Suedia, Norvegia, Germania,etc.)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu